BOLEST SRCA I TELESNA REKREACIJA – II DEO

13. apr. 2017.

Komentari: 0
Kategorija: Ostalo

BOLEST SRCA I TELESNA REKREACIJA – II DEO

…nastavak.

Koje su to fizičke aktivnosti kojim se poboljšava funkcionalnost srca ?

To su aerobne aktivnosti. Aerobna aktivnost  je ciklično kretanje  kao što je sportsko i rekreatibno hodanje, trčanje,  skijaško trčanje,  plivanje , vožnja bicikla kao i vežbanje na steperu , cros trenažerima i sve to naravno u aerobnom režimu rada.

Za osobe sa problemima na srcu  i krvnim sudovima hodanje i vožnja bicikla su najdelotvorniji, dok plivanje, trčanje, tačnije trčkaranje samo uz ličnog trenera  koji je diplomirao na Fakultetu za sport i fizičko vasitanje i koji je dodatno osposobljen za taj rad,  uz obaveznu konsultaciju sa kardiologom.  Ostale aerobne aktivnosti  ne preporučujemo.

Princip postupnosti pri vežbanju mora da se uvažava. Bez principa postupnosti u sportu se ne može napredovati. Naša preporuka vam je da u toj postupnosti, ako  se do tada niste izlagali aerobnom aktivnošću, prvo krenete sa sporim hodanjem. Princip postupnosti podrazumeva rad od lakšeg ka težem, odnosno postepeno napredovanje. Tako nakon sporog hodanja upražnjavati brže hodanje, zatim lagane vožnje bicikl. Trčanje, tačnije trčkaranje možete upražnjavati kada steknete dovoljno kondicije, ojačate vaše telo, a vaše srce se adaptira na blaga opretećenja.

Svakako se predhodnuo konsultujte sa vašim  kardiologom, kardio hirurgom.

Idealno bi bilo da imate ličnog trenera, ali pored toga što mnogi neće moći to sebi da priušte, teško je i pronaći  strućnjaka  koji se bave tom praktičnom  primenom.   Njih je,  barem što se tiče ponude kod nas, veoma mali broj. Oni koji uspeju da izdvoje novac i nadju pravog stručnjaka je idealno. Ali zapamtite to morate raditi samo i isključivo sa proverenim stručnjacima, jer nisu sve diplome iste. Primera radi da bi se od diplomiranog lekara došlo do  iskusnog kardiohirurga potreban je priličan broj godina.  Od mnoštva fudbalskih trenera mali je broj vrhunski.  U svakoj struci ima vrhunskih, dobrih, manje dobrih i loših trenera.  Dobar ne podrazumeva  vrhunski, a vama baš taj treba. Zašto? Zato što se sa srcem ne smete igrati.

Za sve vas koji ste se pronašli  u ovom tekstu , želite da nešto promenite  i počnete sa vežbanjem, stojimo vam na raspolaganju i kroz vid konsultacije i da vam ponudimo iskusnog trenera koji će praviti program vašeg vežbanja. Otvoreni smo da odgovorimo na sva vaša pitanja pa nas možete kontaktirati putem maila.

Oni koji u nezdravim  životnim okolnostima  na vreme shvate značaj telesne rekracije i počnu sa njenim upražnjavanjem mogu se nadati boljoj ličnoj budućnosti.

 

Dodaj komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.