BICIKLIZAM U BEOGRADU

26. jan. 2017.

Komentari: 0
Kategorija: Ostalo

BICIKLIZAM U BEOGRADU

REKREATIVNA VOŽNJA BICIKLA U GRADSKIM USLOVIMA

Rekreativna vožnja bicikla korisniku pruža ogromno zadovoljstvo. Zadovoljstvo je zbog osećaja moći koju korisnik doživljava za vreme prelaženja odredjene razdaljine a  za relativno kratak vremenski period i to sopstvenom energijom. Ovo zadovoljstvo je utoliko veće ake se vozi kroz prirodu šume, proplanke, pored reka…

Naša sadašnja tema nije vožnja bicikla u prirodi  nego u urbanoj sredini, konkretnije u Beogradu na ulicama sa usponom. Lagana vožnja  biciklom  po ravnom ne predstavlja posebnu teškoću. Poteškoće nastaju pri vožnji na ulicama sa usponom, naročito kada je on veći i duži.

Pošto je Beograd  po konfiguraciji i brdovit grad idealn je za ambiciozne vozače bicikla.  Savladavati  uspone ulica  vozeći se biciklom je poseban izazov kao i zadovoljstvo.  Međutim  ona  može da bude i ozbiljna barijera, naročito ako je uspon veći i duži.

Kako da vozeći se biciklom  savladate duži uspon  sa većim nagibom, a  da  ne prekinete  vožnju ?

Bilo da  samo imate nameru da završite neku obavezu, a na tom putu naidjete na veću uzbrdicu ili ste od onih rekreativaca koji  su takav uspon već  pikušavali da savladaju i nisu uspeli,  nemojte se obeshrabriti jer postoji način kako da to postignete i to baš  SAD.

Došli ste u podnožje uspona, prebacite prenos na niži  i nastavite da vozite. Vozite  dokle možete, a kada vam ponestane snege, bez zaustavljanja, skrenite u bočnu ulicu i vozite lagano njom.  Bočne ulice na ovim mestima su uglavnom ravne i idealne za predah. Kada dođete do daha  ponovo uđite u ulicu sa usponom i nastavite  da je savladavate.  Ulaženje u džepove , kako sam nazvao bočne ulice u odnosu na ulicu sa usponom, vršite koliko vam bude neophodno da biste savladali uspon do kraja.  Džepovi vam služe za predah i njom vozite bez zaustavljanja lagano, nemojte silaziti sa bicikla.

Kako vam se kondicija bude popravljala  korišćenje ulica džepova za predah će se smanjivati.  U narednom periodu budite uporni i uspećete da savladate taj uspon bez ulazaka u džepove. Da bi to postigli neophodno je da vozite u kontinuitetu, a ne povremeno.

Za stanovnike Beograda  u centralnom delu idealna ulica sa ovim karakteristikama  je  ulica Teodora Drajzera  od Miloševog Konaka do bolniice Dragiše Mišović. Za one koji uživaju  u kratkoj eksplozivnoj vožnji jedna od idealnih ulica je Milke Grgurove  na Voždovcu. Ona je kraća ulica, ali sa velikim usponom.

I vi  u vašem kraju Beograda pronadjite  ulice sa ovakvim karakteristikama.  To se odnosi i na vas koji živite u drugim gradovima.  Moja preporuka je da birate  jednosmerne ulice u smeru uspona, sa manjom frekvencijom saobraćaja,  kako bi bili što bezbedniji. Takodje to radite u delu dana kada ima najmanje saobraćaja.

Priprema za savladavanje ovakih uspona sastoji se u laganoj vožnji tredesetak minuta.

Da bi uspeli u osvajanju uspona  postoji samo jedan uslov, a to je da morate da se trudite, a trud se uvek isplati.

NAPOMENA : Ovakve poduhvate mogu da preduzimaju samo lica koja su apsolutno zdrava.

Dodaj komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.